duminică, 1 septembrie 2013

Pe tarm-Lucian Blaga

Pe tarm,Lucian Blaga

"Vă pierdeţi voi unde pribege...
Şi jalnic a voastră doinire
Se stinge ca-n suflet de fată
Întâia ascunsă iubire.

Se zbuciumă codrul supt vântul
De toamnă şi basmul şi-l curmă;
Iar freamătul frunzelor moarte
Vă cântă cântarea din urmă.

Cu murmurul vostru deodată
Se pierde speranţa strigării
Gemută de piepturi zdrobite
Departe... în marea uitării..."


Enunt:
Redacteaza o compunere de 10-15 randuri in care sa argumentezi ca textul citat se incadreaza in genul liric.

Pe tarm-argumentare

     Genul liric cuprinde creatii literare in care sunt exprimate in mod direct sentimentele si trairile generate de diversitatea si modificarile lumii exterioare.
     Randurile poeziei mustesc de frustrarea ce o simte poetul  legata de trecerea necrutatoare a timpului ce duce cu dansa o invalmaseala de sentimente intr-o mare amara a uitarii.Vocea purtatoare pentru aceste profunde trairi este vocea eului liric,marcata in text prin pronume si verbe la persoana I si a II-a,realizand o destainuire dar si o mustrare catre natura:"va pierdeti voi",jalnica voastra doinire","cu murmurul vostru deodata/se pierde speranta strigarii".
      Imaginile vizuale "unde pribege",auditive: "va canta cantarea din urma" si dinamice: "se zbuciuma codrul supt vantul" impreuna cu metaforele: "jalnica voastra doinire","marea uitarii" alcatuiesc un limbaj criptat,a carui cheie este sufletul cititorului,ce-i poate da propria interpretare.
      Versurile ce mediteaza asupra profundelor trairi ce pier odata cu timpul sunt organizate in catrene,neavand rima,insa avand o muzicalitate aparte.
       Asadar,conform argumentelor mentionate,putem afirma ca opera literara "Pe tarm" scrisa de Lucian Blaga apartine genului liric.

4 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...