duminică, 1 septembrie 2013

Izvorul noptii- Lucian Blaga

Enunt:
Redacteaza o compunere de 10-15 randuri in care sa argumentezi ca una din operele studiate de tine la clasa apartine genului liric.

Lucian Blaga-Izvorul noptii

"Frumoaso,
ţi-s ochii-aşa de negri încât seara
când stau culcat cu capu-n poala ta
îmi pare
că ochii tăi, adânci, sunt izvorul
din care tainic curge noaptea peste văi
şi peste munţi şi peste seşuri
acoperind pământul
c-o mare de-ntuneric.
Aşa-s de negri ochii tăi,
lumina mea."


Izvorul noptii-argumentare

       Genul liric cuprinde creatii literare in care sunt exprimate in mod direct sentimentele si trairile generate de diversitatea si modificarile lumii exterioare.
        Poemul are o structura simpla,fiind alcatuit din doua secvente poetice: o fraza ampla si o propozitie dezvoltata,organizate in versuri albe-lipsite de ritm,rima sau masura,poezia dispunand doar de o muzicalitate interioara deosebita.
        Textul,a carui imagine simbol o constituie ochii iubitei,este impregnat de figuri de stil,in special metafore precum "mare de intuneric" ce sugereaza ca fericirea ce pune stapanire pe cei doi este umbrita de fiorul despartirii prezent in sufletele ambilor indragostiti.
         Prezenta eului liric este marcata in text de verbe la persoana I :"stau","imi pare" si pronume la persoana I si a II-a  precum: "ta","tai","mea". Limbajul metaforic exemplificat si modul de transmitere a sentimentelor de admiratie,teama,pretuire, sunt motive solide ce nu pun la indoiala apartenenta la genul liric a operei semnate de Lucian Blaga.

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...