"Ș-apoi gândiți că Trăsnea citea întrebarea și răspunsul, fiecare pe rând, rar și lămurit, ca să se poată înțelege ceva? Nu așa, necredincioșilor, ci iată cum: Ce este gramatica română, este... ce este, este... este arata... nu arata, artea... artea... ce... ce... ce ne învață, învață... învață... ce ne învață; a vorbi... bi... bi... ce ne învață... ce este, este... este arata, uite dracu! nu arata, artea ce ne învață... ce este, este.... Și tot așa dondănind foarte repede, bâlbâit și fără pic de cugetare, până la a scrie într-o limbă corect rar ajungea, sărmanul! Și după ce turba de cap hăt bine, mă striga să-l ascult, că știe. Luam eu cartea din mâna lui și-l întrebam: Ce este gramatica, măi Trăsne? Iar el, închizând ochii, răspundea iute, iute și mornăit, cum cer calicii la pod:
— Ce este gramatica română, este... ce este, este... și celelalte, după obicei, schimonosind cuvintele și îndrugându-le fără nici o noimă, de-ți venea să-i plângi de milă!
— Nu așa, măi Trăsne! Dar cum?
— Nu mai zice română, și spune numai răspunsul; ce ai cu întrebarea? Și se și opintea el, într-o privire, să răspundă bine, dar degeaba; se încurca și mai rău, începea a ofta și-i venea să-și spargă capul."
(Ion Creanga,Amintiri din copilarie)
Enunt:
Redacteaza o compunere de 10-15 randuri in care sa caracterizezi personajul din acest fragment.
Amintiri din copilarie-caracterizare de personaj
In acest scurt fragment,personajul caracterizat este Trasnea.Acesta este descris,in mod indirect,cu ajutorul comportamentului,ca un personaj deloc istet,cu goluri destul de mari,in conditiile in care nu stia care este diferenta dintre intrebare si raspuns.
Comicul se instaleaza in momentul cand incep a-i fi exagerate eforturile de a retine o definitie -definitia gramaticii- iar reactiile lui cand isi da seama ca nu a retinut-o bine starnesc deopotriva hohote de ras si mila.Comparatia "cum cer calicii la pod" pune paie pe foc,asemenea epitetului "raspundea iute, iute si mormait",dand personajului un aer...prostesc.
Nu in ultimul rand,modul de caracterizare ales- caracterizare indirecta- da un aer realist portretului,neintervenind prea mult perceptia subiectiva a naratorului,care ar fi putut strica din stralucirea personajului.
Traiti-ar neamul tau merci mult
RăspundețiȘtergere